VOKE Vasutas Művelődési Háza és Könyvtára

„Igyekszem keményen helytállni!”

Interjú Döge Csaba karmesterrel

01Nemrégiben új karmester került Döge Csaba harsonatanár személyében a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar élére, aki egykori tanára, Szűcs Csaba munkáját igyekszik folytatni új lendülettel és tervekkel a VOKE Vasutas Művelődési Háza és Könyvtára falai között.
Eddigi pályájáról, terveiről és benyomásairól beszélgettem vele.

Hogy került kapcsolatba a Vasutas Művelődési Házzal és annak zenekarával? Eddig milyen benyomások érték a házban?
Ez hosszú évtizedekre nyúlik vissza. Békéscsabára jártam középiskolába, Szűcs Csaba tanár úr volt az, aki a Vasutast több mint tíz évig vezette. A középiskolát követően főiskolára mentem, majd a szülővárosom melletti kis faluban, Csökmőn kezdtem el dolgozni. Ott húsz évig vezettem a zenekart. A Vasutas Zenekarban nagyon-nagyon sok ismerősöm, barátom van, akivel együtt zenélek.

Tanár úrral, ha nem is napi, de elég mély a kapcsolatunk, mind szakmailag, mind pedig emberileg. A középiskolában mondhatni második apámként tekintettem rá, de ezzel nem voltam egyedül.
Nagy álmom volt, hogy egyszer egy ilyen komoly múltra visszatekintő zenekart vezessek. Ennek az ideje, úgy néz ki, eljött! A Jóisten ide irányított. Felhívtak egy nap, hogy mit szólnék hozzá, – azt követően, hogy a tanár úr lemondott – hogy továbbvezessem a zenekart.
Nyilván ezen gondolkozni kellett, mert nem volt egyszerű a helyzet, de mivel úgy gondoltam, hogy ez egy vissza nem térő alkalom, igent mondtam erre a nemes feladatra. Igyekszem keményen helytállni, hogy ezt az óriási nagy múlttal rendelkező zenekart tudjam még egy kicsit előrevinni. Egy picikét mást adni a zenekarban lévő zenészeknek, akik között akadnak amatőrök, de játszanak egészen profik is, és őket is le kell kötni.

Békéscsaba és Békés megye közönsége mennyire nyitott arra a stílusra, amelyet a zenekar képvisel?
Úgy gondolom, hogy ezt a zenét leginkább azok szeretik, akiknek valamilyen kötődése van a zenekarhoz.
Azt nem tudhatom, hogy a koncertjeinkre látogatók között mennyien vannak azok, akik kifejezetten a fúvóshangszerek iránt érdeklődnek.
Szomorú vagyok, hogy ezt kell mondanom, de sajnos a mai magyar társadalom egyre kevésbé érdeklődik a komolyzene iránt. De egyre kisebb az érdeklődés más értéket képviselő műfajok iránt is. Nehéz dolgunk van, úgy érzem, hogy árral szemben úszunk, de küzdünk és hajtunk azért, hogy minél többekhez eljusson ez a fajta muzsika és minél többeket megérintsen.

02

A gyerekeket, a fiatalokat egyszerűbb megszólítani?
A mai digitális-vizuális, ‘kütyü világ’-ban ez egyre nehezebb feladat. Bevonni őket a zenélésbe, rávenni, hogy tanuljanak hangszeren játszani nem könnyű. Ahhoz, hogy ezeken a hangszereken megtanuljanak játszani, iszonyatosan nagy kitartás és akaraterő kell.
A mai világban, amikor a gyerekek mindent készen kapnak, akkor visszatántorítja őket ez a dolog. Ha nem sikerül azonnal valami, akkor rögtön feladják. Mivel nagyvárosban vagyunk, ezért van utánpótlás, jövögetnek a gyerekek, de még friss vagyok itt, ezért nem tudok hosszútávra szóló következtetéseket levonni. Idő kell ahhoz, hogy a gyerekekkel is összecsiszolódjak, hogy eredményesen együtt tudjunk dolgozni.

Milyen érzései vannak a próbafolyamatokkal kapcsolatban?
Az első próba előtt nagyon izgultam. De két héttel ezelőtt már úgy mentem haza, hogy volt értelme, hogy jöjjek. Azt látom, hogy a tagok egyre jobban elfogadnak, elfogadják a munkamorálomat, a tempómat, a stílusomat.
Úgy gondolom, hogy nemcsak én, hanem a zenekari tagok is egyre jobban érzik magukat, de azért még nyilván meg kell szokniuk.
Egy kicsit hiányolom, hogy keveset találkozok a zenekarban ülőkkel a próbákon kívül, de a jövőben az igazgató nővel fogunk olyan programokat szervezni, ahol a munka mellett a csapatépítés is komoly hangsúlyt kap.

Milyen darabokat próbálnak jelenleg?
Repertoáron van egy holland zeneszerző indulója, de egyéb indulókat is játszunk más szerzőktől.
A kortárs magyar zeneszerzők közül Hidas Frigyes monumentális darabját, a Vjenne-t játszuk, tanuljuk Jamba de Ross Puszta című művét, amelyben van magyaros motívum. Nagyon jó játszani, egyaránt hálás a közönségnek és a zenekarban ülőknek, és jól is vezényelhető.
Gyakoroljuk továbbá a Kis magyar rapszódiát Bösendorfertől, amelyet a magyaros motívumok miatt szintén nagyon élvezünk. Van még egy szerelmes darab, a Concerto d’amore Jacope de Haan holland zeneszerzőtől. A tavaszi koncertre pedig vérpezsdítő latin muzsikával is készülünk.
Ebből a felsorolásból is látszik, hogy mindenevő a zenekar, a filmzenéktől kezdve a kortárs magyar szerzőkön át egészen az indulókig.
Egy dolgot kell nagyon figyelembe vennünk: ki kell szolgálnunk a közönség igényét, meg kell találnunk az arany középutat. A koncertek összeállításakor belecsempészünk egy kis komoly muzsikát a felhozatalba, hogy ezzel az élménnyel is gazdagítsuk a koncertünkre látogatókat.

03

Milyen tervei vannak a jövőre nézve?
Tervem rengeteg van. A legfontosabb és legfőbb, hogy olyan koncerteket adjunk, amelyekkel az embereknek örömet szerzünk.
Szeretnék nagyon sok országba eljutni a zenekarral. Ha nem is évente, de kétévente szeretném, ha részt vennénk egy-egy nagy európai fúvószenekari fesztiválon, ahol hasonló hagyományokkal és múlttal rendelkező zenekarok játszanak.

Legközelebb mikor találkozhat a közönség Önökkel?
Március 7-én, 18 órától mi leszünk az első fellépői a Csabagyöngye Kulturális Központ Tavaszi Fesztivál programsorozatának. Ez lesz az első olyan nagykoncert, ahol én is bemutatkozhatok a csabaiak előtt, mint a zenekar új vezetője.
Remélem a közönség és a zenekar is olyan nagyon várja majd ezt az alkalmat, mint ahogyan én!


Forrás: http://csabagyongye.com/2016/02/23/igyekszem-kemenyen-helytallni-interju-doge-csaba-karmesterrel/

Elérhetőség

VOKE Vasutas Művelődési Háza és Könyvtára
 
 Békéscsaba
 Andrássy út 79-81.
 5600 HUNGARY
 
vasutas@bcsvmh.hu
igazgato@bcsvmh.hu
 
   Tel./Fax :
 +36 (66) 322-240
 Mobiltelefon:
 +36 (30) 616-1231
Vasúti:
(06) 33-49

Nyitvatartás

Művelődési ház
hétköznapokon: 700 - 2000
hétvégén: igény szerint

Könyvtár
hétköznapokon: 900 - 1600

Támogatóink

voke2

 emet logo fekvo szines rgb png

  ThalesLogoJPEG

 L KOFRAGE jo AVV Vgleges 2013 j

Copyright © 2013. All Rights Reserved.